"Από όλες τις αισθήσεις να εμπιστεύεσαι μόνο την όραση"

Αριστοτέλης

A- A A+

Δυσχρωματοψία

Δυσχρωματοψία

Δυσχρωματοψία είναι η αδυναμία διάκρισης κάποιων χρωμάτων ή χρωματικών διαφορών.Οι περισσότεροι άνθρωποι με δυσχρωματοψία μπορούν να δούν τα χρώματα αλλά δυσκολεύονται να διακρίνουν συγκεκριμένες αποχρώσεις.
Η πιο συνηθισμένη δυσχρωματοψία σχετίζεται με την αδυναμία διάκρισης του κόκκινου χρώματος (πρωτανοπία ή πρωτανοψία) και η λιγότερο συχνή,με την αδυναμία διάκρισης του πρασίνου χρώματος (δευτερανοπία ή δευτερανοψία).
Η πρωτανοπία και η δευτερανοπία είναι συνήθως κληρονομικές και οφείλονται σε ένα φυλοσύνδετο υπολειπόμενο γονίδιο το οποίο περνάει απο τη μητέρα στο γιό. Δυσχρωματοψία έχει περίπου το 8% των ανδρών και μόλις το 0.5% των γυναικών.
Δυσχρωματοψία μπορεί να δημιουργήσει η λήψη κάποιων φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της υπέρτασης, καρδιακών και νευρολογικών νόσων αλλά και νόσοι όπως ο διαβήτης, η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, το γλαύκωμα, η σκλήρυνση κατά πλάκας, η λευχαιμία, η δρεπανοκυτταρική αναιμία, η νόσος του Parkinson's και η νόσος του Alzheimer's.
Η δυσχρωματοψία αντιμετωπίζεται και αποκαθίσταται πλήρως με τη χρήση ειδικών γυαλιών και φακών επαφής κατασκευασμένων στην Αμερική. Τα ειδικά γυαλιά και φακοί επαφής εφαρμόζονται αποκλειστικά από τον εξειδικευμένο οπτομέτρη, έπειτα απο επισταμένο έλεγχο της έγχρωμης όρασης.

 

alepou

nea exelixeis

Χρησιμοποιούμε cookies για την καλύτερη περιήγηση στον ιστότοπο.